Israel vierde in 2018 haar 70ᵉ verjaardag. Voor Palestina, het land waarin Israel werd gesticht, was dit niet iets om te vieren. Het is geen geheim dat de regeringen van deze landen niet goed overweg kunnen, maar over de inwoners hoor je weinig. Omdat ik het lastig vond om een mening te vormen, en veel mensen al snel een kant gekozen lijken te hebben, besloot ik hen zelf te bezoeken. In beide landen bracht ik 8 dagen door. 
Het is moeilijk te beschrijven hoe lastig het de Palestijnen wordt gemaakt door het veel welvarendere Israel. De meer dan 600 kilometer lange muur die Israel om de Palestijnse West Bank heeft gebouwd loopt vaak kilometers diep in Palestijns grondgebied. De Israeli Defence Forces (IDF) gebruiken bulldozers om Palestijnse dorpen vlak te leggen, en er vervolgens illegale Israelische nederzettingen te bouwen. Op Palestijnse kinderen wordt met scherp geschoten als ze vervolgens een steen durven te gooien naar een IDF soldaat. 
Alle landen van de Europese Unie, en 150 landen van de VN hebben de muur veroordeeld als illegaal, en een schendig van de Palestijnse mensenrechten. Israel kondigde aan de muur te laten staan, en verder te gaan met bouwen. Nul landen hebben hier iets tegen gedaan.
Deze foto's vormen een visueel verslag van mijn reis aan beiden kanten van deze muur. Opvallend was de liefde die mensen uitspraken over elkaar, ongeacht nationaliteit of geloof. Heel weinig maar waren het eens met de scheiding tussen hen, waardoor je je afvraagt waarom die bestaat.
Back to Top